SANNE . 27 Maart 2020 . 0 comments

Met z'n allen thuis, even schakelen

Ineens is het zover: de overheid besluit dat de scholen dichtgaan. Het zat eraan te komen en natuurlijk doen we allemaal wat nodig is in de strijd tegen Corona. Toch is het even schakelen. Want, hoe combineer ik mijn werk en de zorg voor de kinderen? En de extra baan erbij, die van juf.

Om met het laatste te beginnen: dat doe je er natuurlijk niet even bij. Juf of meester zijn is een vak, waar ik al respect voor had en nu alleen nog maar meer! Iedere ouder zal het herkennen: de kinderen hebben niet dezelfde leeftijden, dus moet je ze op hun eigen niveau begeleiden. Een enorme uitdaging en in ons geval loopt er ook nog één rond die zich nog nergens wat van aantrekt, want die wil alleen maar spelen. Zij vindt het vooral heel interessant dat haar zussen thuis zijn!

Geen circus
Inmiddels duurt de situatie 2 weken en zijn we redelijk gewend. Met duidelijke afspraken over werken (wanneer werkt wie) en thuis zijn. Maar ook duidelijke afspraken over waar zit wie te leren/te werken en wanneer mogen we ‘spelen’. Raar... nu ik het zo opschrijf. Zelfs spelen wordt ingepland...omdat daar de uitdaging ligt: hoe voorkom je dat het huis (en de tuin) een groot circus wordt. Wie ruimt op en wanneer? Een creatieve opdracht zoals schilderen, tekenen of knutselen geeft nou eenmaal veel troep. En als het klaar is, zijn ze gevlogen... En wat denk je van sporten...? Dat is veel leuker met allerlei attributen (die dan ook weer blijven liggen natuurlijk).

Het huis netjes en schoon
Om niet de hele tijd gek te worden van de troep, maar ook een beetje te kunnen genieten van het samenzijn zijn, hebben we wat afspraken gemaakt over ‘hoe houden we het huis netjes en gezellig’. Onze zithoek en de daarbij behorende plaids en kussens en bijzettafels blijven ‘van ons’. En dat wil zeggen: daar blijven ze af in hun spel, maar worden gewoon gebruikt waarvoor ze bedoeld zijn. In het geval van een bank: die is om erop te zitten en niet voor een koprol of om op te tekenen. Aan de eettafel wordt schoolwerk gedaan en geknutseld. En niet alles hoeft op het aanrecht: die heeft een andere functie, toch? Want, er moet ook nog fruit gemaakt en eten gekookt worden. Het scheelt immers wanneer je niet eerst alles weg hoeft te halen om überhaupt een snijplank neer te kunnen leggen.

Verder wordt er nog wel door het hele huis gespeeld, maar dat was voor Corona ook al zo. En natuurlijk gewoon op hun eigen kamers en op zolder. Het is door de duidelijke afspraken een stukje relaxter, maar het vraagt ook wat ‘loslaten’. Ik kan wel zeggen dat ik extra blij ben met alle opbergers, zoals manden, bakken (zoals van KidsDepot) en zelfs de bekers van RICE die nu ook dienst doen om stiften en pennen te bewaren.

Genieten
Schoonmaken is nu wel een dingetje: ze zijn er veel vaker, dus maken ook meer vies. Ik loop dan ook de hele dag achter ze aan met doekjes en sopjes.

Maar... daarna geniet ik heerlijk van een kopje koffie (die thuis toch het lekkerst is!) in een Nordic Sand mok van Broste Copenhagen.

En de kids... zij spelen ondertussen heerlijk in de tuin!

Reacties

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden*

Recent posts

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »