THIRZA . 05 December 2018 . 0 comments

Mijn kersttradities

Kerst betekent voor mij (of ons gezin) dat ik in ieder geval een hele dag in de keuken sta. Inmiddels is dit er door de jaren heen een beetje ingebakken. Niet dat ik mezelf zie als een geoutilleerde keukenprinses die geheel biologisch allerlei waarden aanhangt… nee “ik doe altijd maar wat”.

Tuurlijk vind ik het zielig dat er geslacht wordt voor onze consumptie en dat dit niet ‘humaan’ gebeurt, maar dat is een andere discussie. Terug naar de kook-traditie. Als ik terugkijk naar waar dit ontstaan is, dan moet dit al ergens eind jaren ’90 zijn. Ik weet nog goed dat ik een 4-gangen kerstdiner had samengesteld uit her en der wat recepten. De tafel mooi gedekt en eromheen zus en nieuwbakken zwager, vader en vriendin met diens (wijlen) moeder. Mevrouw in kwestie praatte veel en had een - zo noemden wij dat - klapper gebit. Waarschijnlijk was het gebit niet goed aangemeten en kraakte dit bij elke mondbeweging. Ze was blij dat ze eindelijk mensen om zich heen had, omdat ze al jaren alleen woonde en praatte - helaas - aan één stuk door.

Terug naar het menu, want als hoofdgerecht had ik een heerlijke pasta bedacht met verse chilipepers. Ik neem het niet vaak erg nauw met hoeveelheden, dus was hierin ook wat uitgeschoten. De fijne bijkomstigheid was dat (bonus)oma eindelijk haar mond dicht hield.

Een aantal jaar later nodigden wij de familie uit om met z’n allen tijdens de kerst onder andere kip-uit-de-hoed te komen eten. Provisorisch aan bij elkaar geraapte tafels, in een te krappe kamer. Gezellig en volgegeten en -gedronken verliet iedereen ons huisje met het idee dat ik ook die avond flink aan de rode wijn was geweest. Niets was minder waar, want ik was al een aantal weken zwanger en deed stiekem rode bessensap in mijn wijnglas. Leuk om aan terug te denken!

Na wat pogingen van anderen in de familie om de kerstdis te serveren, ligt de bal toch echt weer sinds een aantal jaar op rij bij mij. Complimenten over mijn kookkunsten krijg ik te over, dus dat maakt ook dat ik het elk jaar gewoon weer doe. En, eerlijk is eerlijk, ik vind het eigenlijk ook gewoon leuk om te doen. Dat de AH de Kerstbox heeft geïntroduceerd met bijpassende wijnbox, is een perfecte oplossing voor mij. Vier heerlijke gerechten met alle ingrediënten + een uitgebreide beschrijving in één keer in huis. En dat er per gerecht heerlijke wijnen bij komen, is helemaal mooi meegenomen. Zus met gezin blijft sinds jaar en dag met kerst eten en slapen. We regelen het zo dat de kleine kinderen al in bed liggen wanneer wij ons boekje te buiten gaan. Inmiddels zijn er ook twee pubers bij die, hoe dan ook, NIET met ons mee willen eten, want ze schamen zich kapot voor dat gelach en gegil… Ik kan me er iets bij voorstellen.

Nu we bij IPPYS zo’n leuke kerstshop hebben, kan ik het niet laten om de tafel aan te kleden met verschillende kaarsen, zoals de kerstboomkaars in eucalyptus, maar ook die met gouden opdruk. Want mijn kerstboom wordt dit jaar ook behangen met goud.

De weckpotten met kaars vind ik ook heel leuk, ik kan eigenlijk niet kiezen. Wat ik sowieso op tafel leg zijn de servetringen, want ik houd van oude tradities waarbij het linnen servet nog in een mooie ring is gestoken. Steevast komt met kerst ook het servies (met gouden randje) van onze overleden opa en oma uit de kast. Daar genieten wij van.

Ik wens iedereen een hele fijne kerst toe!

Reacties

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden*

Recent posts

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »